Glutamin, L-glutamin, (levo) glutamid

Glutamin, L-glutamin, (levo) glutamid

A búzafehérjében és a túróban a legmagasabb a glutamintartalom, de kiváló glutaminforrás a hús, a hal, a tojás, a szója és általában a tejtermékek

A glutamin az egyik legfontosabb aminosav. A glutamin az izmok aminosavtartalmának több mint 60%-át teszi ki, és a bélsejtek és a fehérvérsejtek fontos tápanyaga is. Elengedhetetlen az izmok, az immunrendszer és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

A glutamin egyike a fehérjéket alkotó 20 aminosavnak. Ez egy úgynevezett feltételesen esszenciális aminosav (a szervezet természetesen úton képes előállítani, de csak bizonyos feltételek fennállásakor). Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, fontos a pótlás!

A glutamin hatásai

• Az izmok építését segíti, csökkenti az izomvesztést és segíti a regenerációt.

• Erősíti az immunrendszert és fokozza a szervezet védekezőképességét.

• Segíti az idegrendszer megfelelő működését és javítja a szellemi teljesítőképességet.

• Segít helyreállítani és fenntartani a bélflóra egyensúlyát.

Fizikai és szellemi teljesítmény

A glutamin a fehérjeszintézist, az egészséges izomnövekedést és a fizikai teljesítményt fokozza. Javítja a koncentráció- és megfigyelőképességet, csökkenti a szellemi és idegi kimerültséget. Hozzájárul az idegrendszer és az agy normál működéséhez. Glutamáttá alakulva segíti a neurotranszmitterek képződését az agyban, így biztosítva a normál idegrendszeri működést és a jobb mentális állapotot.

Bélflóra

Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer számára, mert a glutamin a bélflóra fontos eleme és táplálék a bélsejtek számára. Ha kevesebb glutamin van a szervezetben, akkor az emésztőrendszer védekező képessége csökken, a vérbe kerülhetnek a különféle mérgező anyagok, toxinok.

Immunrendszer

A glutamin szerepet játszik a glutation szintézisében, amely a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa. A glutamin fontos tápanyag az immunsejtek számára, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, számos betegség kialakulását megelőzheti, és segíthet a meglévő betegségek gyógyításában.

Ízületek

A glutamin fenntartja a szervezet optimális sav-bázis egyensúlyát, fontos szerepet játszik az ízületek és lágyszövetek egészségének megőrzésében, valamint segíti a kálium gerincvelőbe történő szállítását.

Méregtelentés

Különösen hasznos a méregtelenítésben: a máj a káros nitrogénvegyületek eltávolításához használja fel. Kiegészítő kezelésként is alkalmazzák olyan állapotok esetén, mint a Crohn-betegség, az IBS (irritábilis bél szindróma), a különféle mentális problémák és a rák.

A glutaminhiány tünetei

• legyengült immunrendszer 

• gyakori, visszatérő fertőzések

• fizikai és szellemi fáradtság

• csökkent izomtömeg

Mikor fontos a glutaminpótlás?

A szervezet más aminosavakból is tud glutamint előállítani, de nagyobb stressz, fokozott megterhelés, betegség, sérülés vagy műtét utáni lábadozás időszakában nem tud elegendő mennyiséget termelni, ezért külső pótlása elengedhetetlenül szükséges.

Miben található glutamin?

A búzafehérjében és a túróban a legmagasabb a glutamintartalom, de kiváló glutaminforrás a hús, a hal, a tojás, a szója, általában a tejtermékek és bizonyos zöldségek, például a kukorica, a borsó, a bab, a káposzta és a spenót.

Biztonságos glutaminpótlás

Mivel a glutamin egy természetes vegyület, amely a szervezetben is termelődik, külső pótlása nem okoz káros mellékhatásokat. Nagyobb adagok esetén gyomorérzékenység léphet fel, ilyenkor az adagot csökkenteni kell.

Fontos!

Olyan betegségekben, amelyekben az ammónia szerepet játszik, mint például gyomor-, vese- és májbetegségek, epilepszia, orvoshoz kell fordulni a szükséges glutaminadag beállításához.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük